16. února 2017 • 11:47

Odešla legenda. Zemřel bývalý kouč mistrů světa Josef Augusta (†70)

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve věku 70 let dnes zemřel bývalý hokejový útočník a poté úspěšný trenér Josef Augusta. Člen Síně slávy českého hokeje několik let bojoval s rakovinou slinivky. O jeho úmrtí informovali zástupci Dukly Jihlava i Českého svazu ledního hokeje (ČSLH).



Prezident ČSLH Tomáš Král poukázal na Augustovo angažmá u reprezentace, kde se jako asistent a později i hlavní trenér podílel na titulech z mistrovství světa v letech 1999 až 2001. "Josef Augusta je úzce spjat s nejúspěšnějšími obdobími našeho hokeje. Ztrácíme v něm nejen výborného hokejistu a mimořádně úspěšného trenéra, ale především skvělého chlapa a kamaráda," uvedl Král.

Rodák z Havlíčkova Brodu se jako hráč podílel na zisku stříbrných medailí na olympijských hrách v Innsbrucku a na světových šampionátech 1974, 1975 a 1978. Hrál i ve finále Kanadského poháru 1976 a s Duklou získal osm titulů mistra republiky.

Aktivní kariéru ukončil v roce 1983, poté se stal trenérem a Jihlavu i Olomouc dovedl k extraligovému titulu. Na přelomu století působil u reprezentace, nejprve jako asistent Ivana Hlinky, poté se stal hlavním koučem. U národního týmu skončil po světovém šampionátu 2002.

Takhle Josef Augusta mluvil o boji s těžkou nemocí v rozhovoru pro deník Sport v červenci: „Faktem je, že když se jednou ocitnete na místě, jako je Masarykův onkologický ústav, rychle přehodnotíte životní priority. Všechno vidíte na vlastní oči, frekvenci a množství lidí, kteří musí řešit stejné či podobné problémy. Hlavou se vám pak honí jedna jediná myšlenka. Že musíte věřit a bojovat, co to půjde.“ Celý rozhovor si přečtěte ZDE.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud